Uitgelicht

Betere toegankelijkheid van je winkel

Waarom? Omdat je zo’n 15% klandizie misloopt als je winkel niet geschikt is voor mensen met een beperking. Bovendien staat in de wet dat in principe iedereen – ook mensen met een beperking – toegang moet kunnen krijgen tot jouw winkel. Moeilijk? Met – vaak verrassend – eenvoudige aanpassingen kun je al veel verbeteren. 4 tips om je winkel toegankelijker te maken.

 

1. Neem de toegankelijkheid van je winkel onder de loep

Met een schouwlijst kun je zelf de toegankelijkheid van je winkel beoordelen. Interessant om samen met je collega’s te doen. Of nodig een aantal mensen met een beperking om de toegankelijkheid te beoordelen.​​​​​​

2. Organiseer een leuke actie in je winkel 

Dit kan een activiteit zijn gericht op mensen met een beperking (bijvoorbeeld mensen met een rolstoel, scootmobielers, blinden, mensen met een assistentiehond), maar ook op een breed publiek. Hiermee laat je actief zien dat je toegankelijk wilt zijn voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale koopavond (met hapje, drankje, muziek, …) waarbij je alles uit de kast trekt om mensen met een beperking van dienst te zijn. Tijdens zo’n koopavond kun je je klanten direct tips vragen hoe jouw winkel beter toegankelijk kan worden. Leerzaam én goed voor de klantenbinding. 

3. Doe inspiratie op

Op de website mkbtoegankelijk.nl vind je veel praktische tips én ervaringen van andere ondernemers. Het is inspirerend om de website eens door te nemen!

4. Verplaats je in de klant

Toegankelijkheid is ook (en misschien wel: vooral) een klantvriendelijke en open houding naar je klanten. En dat is soms best lastig. Want wat heeft een blinde of slechtziende klant eigenlijk nodig? En hoe spreek je iemand met een verstandelijke beperking aan? 

 

LEES MEER